Interview met Jan Zekveld (schakeltechnicus)

Vijfdejaars ID-student, Jan Zekveld werkt als schakeltechnicus in de opnamestudio voor weblectures in Metaforum.

Meer dan techniek alleen
“Het technische aspect is slechts een deel van mijn werk als schakeltechnicus. Naast het bedienen van de camera’s en de schakelsoftware begeleid ik de docenten bij het zo optimaal mogelijk overbrengen van hun boodschap. Natuurlijk kan ik docenten niet vertellen hoe zij college moeten geven, dat kunnen zij als geen ander, maar het maken van een weblecture is toch wel even wat anders. Zo moet je je er als docent bewust van zijn dat je met een weblecture niet spreekt voor een hele grote groep studenten maar als het ware iemand zijn studentenkamer binnenstapt.”

Kwestie van wennen
“Het is belangrijk dat je als spreker ontspannen voor de camera staat. Wat je voor een grote collegezaal niet opvalt, zie je namelijk wel heel duidelijk voor de camera: zenuwen! Ik probeer docenten op hun gemak te stellen. Wat hier vaak bij helpt is gewoon beginnen. Dan is de kop eraf, kunnen ze het resultaat bekijken en is het alleen nog een kwestie van bijschaven. Daarna wordt het alleen maar leuker. Het is vaak gewoon een kwestie van wennen.”

Steeds professioneler
“De opnamestudio wordt steeds professioneler. Naast een goede opnamekwaliteit zorgen wij voor de make-up en kunnen docenten tegenwoordig gebruik maken van een autocue. Het is net echt!”