Vragen online stellen via een forum

Marko Boon (faculteit Wiskunde & Informatica): "In mijn online cursus maak ik gebruik van een forum."

"Mijn online cursus Calculus is bedoeld voor instromers op de TU/e. Zij hebben op dat moment zelf zomervakantie, ergens hier in Nederland of in het buitenland. Omdat ik geen contacturen heb, maak ik gebruik van een forum, dat aangeboden wordt op de website Oncourse.tue.nl/calculus. De plek dus waar studenten een vraag kunnen plaatsen en/of beantwoorden. Zelf beantwoord ik natuurlijk ook vragen, met als voordeel dat ik kan verwijzen naar eerdere antwoorden, zodat ik niet telkens opnieuw hetzelfde hoef te vertellen. Het forum biedt eigenlijk twee voordelen: Het scheelt je als docent dubbel werk en studenten helpen elkaar."

Hoe ik ervoor zorg dat studenten elkaar geen verkeerde dingen leren?

"Heel simpel, ik krijg een kopie van alle vragen en antwoorden in mijn mailbox. Als het nodig is, kan ik dus tussenbeide springen."

Hoe pak je dit aan?
"De eerste vereiste is een elektronische leeromgeving. Bij de faculteit wiskunde & Informatica hebben we al de nodige ervaring met het opzetten van elektronische leeromgevingen. Hans Cuypers kan je hierbij helpen door een account aan te maken binnen EVO (dat gebruik maakt van het Moodle platform), waarna je zelf het forum op kan zetten. Alles draait dan op een centrale TU/e-server."

Het werkt erg activerend

"Bij mij neemt het forum een centrale rol in. Ook bij reguliere vakken met on campus contacturen zou ik het in willen zetten. Ik ben heel enthousiast over de manier van communiceren. Als student ben je niet alleen degene die de vraag stelt, maar ook degene die antwoordt. Dat werkt erg activerend."

Tip: "Probeer het eens uit. Tegenwoordig werken dingen toch beter dan je denkt. Veel technische bezwaren hoef je niet te hebben. Het wordt steeds gemakkelijker."