Weblectures

Marko Boon (faculteit Wiskunde & Informatica): "Bereid je goed voor en maak een script."

"Toen ik bezig was met het opzetten van een online cursus voor het vak Calculus hoorde ik bij toeval van de cursus weblectures. Ik heb me toen meteen ingeschreven want ik had al bedacht dat weblectures een onderdeel zouden worden van mijn te ontwikkelen online cursus."

De do's and don'ts
"In de training heb ik de typische do's and don'ts van het opnemen van een weblecture geleerd. Zo ben ik me bewust geworden van de voorbereiding die aan zo'n opname vooraf gaat en heb ik geleerd hoe een openingsshot het beste tot zijn recht komt. Maar ook, hoe sluit je af, hoe lang moet de weblecture zijn, hoe bouw je die op en hoe presenteer je jezelf. Waar we ook bij stil hebben gestaan zijn de technieken. Gebruik je een schoolbord of juist een Powerpoint presentatie? Door gewoon te doen kreeg ik het gevoel wat er het beste mij me paste. Zo werkt een schoolbord voor mij helemaal niet omdat ik onduidelijk schrijf, terwijl dit voor anderen wel geschikt is."

Geen cameravrees meer
"Ik heb ondertussen al een behoorlijk aantal weblectures opgenomen. De eerste keer was het best even wennen. Maar later werd het een soort van routine en nam ik er gewoon drie achter elkaar op in één sessie. Ik heb ook geen cameravrees meer. Ik kende de regisseur ondertussen, dus voelde me op mijn gemak."

Tips? 1. "Probeer het gewoon! Het is een leuke en leerzame ervaring. 2. Bereid je goed voor en maak een script. Leer bijvoorbeeld de eerste paar zinnen even uit je hoofd zodat je er lekker in zit. 3. Maak je niet ongerust dat het resultaat er niet goed uit zal zien. Ook al hakkel je misschien af en toe een beetje, het zal er resultaat zal er zijn omdat het opgenomen is in een professionele studio en dus technisch gezien heel goed in orde is. 4. Probeer dynamisch te presenteren. Waar je in een college niet alle functies van Powerpoint uit de doeken moet doen, mag er bij een weblecture best iets gebeuren!"

Meer informatie over het project 'Van videocolleges naar weblectures"' vindt u hier