Clickers

Wat zijn Clickers?
Clickers zijn stemkastjes waarmee studenten meerkeuzevragen kunnen beantwoorden, die vervolgens automatisch nagekeken worden. Ze kunnen gebruikt worden als toetsingsinstrument, bijvoorbeeld voor tussentoetsen en als didactisch instrument. In het laatste geval kunnen ze bijvoorbeeld ingezet worden om:

  • Het instapniveau van de studenten te toetsen en zo het college daarop aanpassen.
  • Een hoorcollege te onderbreken en studenten laten werken met de stof door middel van vragen.
  • Huiswerkwerkopdrachten een extra impuls te geven door vragen klassikaal en snel te behandelen.
  • Resultaten op tussentijdse vragen op Clickernummer te publiceren richting de studenten zodat zij kunnen zien waar ze staan in hun leerproces ten opzichte van hun medestudenten. 

Hoe werkt het?
Iedere student heeft zijn eigen stemkastje, dat gekoppeld is aan zijn of haar id-nummer. Aan het begin van een (tussen)toets krijgt iedere student een unieke toets op papier met een specifiek formuliernummer. Het unieke formuliernummer stuurt de student door met het stemkastje. De centrale ontvanger, die de docent beheert, ziet vervolgens welk id-nummer gekoppeld is aan welke toets. In de pauze worden alle ontvangen antwoorden digitaal nagekeken en rollen hier per id-nummer de resultaten uit. Na de pauze worden de antwoorden meteen besproken en vervolgens op OASE gepubliceerd.

Trainingen
Teach biedt een training Clickers aan. Deze duurt drie uur, waarbij naast het technisch gebruik van de Clicker, vooral aandacht wordt besteed aan het didactische element. Ook is er een supportgroep van studenten die docenten op weg helpen bij het functioneel gebruik van Clickers.

Meekijken
Wilt u een keer ervaren hoe de Clicker in onderwijssituaties wordt toegepast dan kunt u in de vakkengids zien voor welke vakken deze wordt ingezet en contact opnemen met de desbetreffende docent.

Interessante links
Clickerguide

Aan de slag!
Wilt u het systeem een keer testen? Dat kan. Via de Clickerhelpdesk kunt u een demoset lenen. De receiver, behorend bij de Clickers van de studenten, is aanwezig in alle onderwijszalen.

Wil je alvast zelfstandig aan de slag? Download de software en bestudeer onderstaande handleidingen.

1. Installation
2. Flow and powerpoint
3. Digital Testing
4. Clickers without powerpoint

 

 

Picto_Duif-09.png
Ervaring
Picto_Broekmeulen_NL_pop-09.png
Ervaringen