Weblectures

Wat is een weblecture?
Een weblecture is een opname van een docent die in 10 minuten een bepaald onderwerp op een gestructureerde manier belicht. Hierbij kan het gaan om een opgave of een theorie. Studenten kunnen de weblecture via een webbrowser bekijken. Een weblecture komt het best tot zijn recht binnen een elektronische leeromgeving waar ook ander lesmateriaal en informatie over het vak wordt aangeboden.

Hoe werkt het?
Studenten kunnen de weblecture gebruiken voor zelfstudie, voor of na afloop van een college. Ook kan de weblecture ingezet worden als vervanging van een deel van het hoorcollege. Studenten hebben dan voorafgaand aan het college de mogelijkheid om de weblecture te bekijken. Tijdens het college kan er dan meer nadruk gelegd worden op discussie. Tenslotte kan een weblecture ingezet worden als promotiefilmpje voor een bepaald keuzevak.

Trainingen
Edusupport biedt weblecture trainingen aan. Zaken die hier onder andere aan de orde komen zijn:

  • Het presenteren voor een camera.
  • Het opzetten van een goede structuur voor het verhaal dat je gaat vertellen.
  • Promotie van de weblecture zodat studenten de weblecture ook daadwerkelijk gaan gebruiken en weten hoe ze dit het beste kunnen inzetten binnen hun studie.
  • Het borgen van de weblectures in het onderwijs binnen de opleiding/faculteit.

De training bestaat uit twee dagen:

Dag 1. Techniek
Dag 2. Oefenen en feedback

Op dit moment zijn ongeveer 40 docenten getraind in het opnemen van weblectures. Edusupport plant een serie nieuwe trainingen in het najaar van 2013. Wanneer deze data bekend zijn kunt u deze vinden op de kalender [link] van deze website.

Opnamestudio
Er is een speciale opnamestudio gebouwd in het Metaforum . Na het volgen van de training Weblecture kunt u deze ruimte boeken. U wordt dan begeleid door twee studentassistenten die opgeleid zijn als schakeltechnicus. Zij helpen u met name op technisch vlak en bedienen de camera's.

Aan de slag!
Na het volgen van een training krijgt u toegang tot de opnamestudio en kunt u uw eigen weblectures maken.

Interessante links
Kijk ook eens op weblectures.nl voor meer ervaringen en mogelijkheden

 

 

Picto_Boon-09.png
Ervaring
Picto_Cuijpers-09.png
Ervaring
Making_of_Weblectures_image.jpg
Making Weblectures